Belarusian eating habits — Привычки белорусов в питании
Many Belarusian people like to spend a lot of their spare time in the woods searching for mushrooms and berries that can be used in the dishes. We also widely use local vegetables: cabbages, carrots, onions and garlic, beets, cucumbers and tomatoes.
The most favourite dishes eaten by Belarusians include borsch (a soup made from beets and served with sour cream), cutlets, stewed meat or poultry served with mashed potatoes or spaghetti and, of course draniki.
Многие белорусы любят проводить свободное время в лесу в поисках грибов и ягод, которые можно использовать в блюдах. Также мы широко используем местные овощи: капусту, морковь, лук и чеснок, свеклу, огурцы и помидоры.
К самым любимым блюдам белорусов относятся борщ (суп из свеклы, подаваемый со сметаной), котлеты, тушеное мясо или птица с картофельным пюре или спагетти и, конечно же, драники.
«Draniki» is the tastiest Belarusian dish and every family in our country has its own recipe.
«Драники» — самое вкусное белорусское блюдо, и каждая семья в нашей стране имеет свой собственный рецепт приготовления.
Machanka is used as a Belarusian traditional sauce for draniki or blini. It may be different in different regions. Most often it is made with pork, sausage, sliced onion, sour cream and flour.
Мачанка используется как традиционный белорусский соус к драникам или блинам. Она может быть разной в разных регионах. Чаще всего ее готовят из свинины, колбасы, нарезанного лука, сметаны и муки.
Belarussian cuisine — Белорусская национальная кухня
Belarusian cuisine is known for a big choice of potato dishes and rich soups, often dressed with sour cream, as well as cold soups refreshing for the hot summer periods. Geographical position and weather conditions in Belarus resulted in a wide use of such products as forest mushrooms and berries, herbs, apples, pears, river fish and crab, milk products.
It is still traditional for Belarusian families to make marinated mushrooms and vegetables based on home recipes. Cooking methods characteristic for the old traditional Belarusian cuisine are stewing and boiling.
Белорусская кухня известна богатым выбором блюд из картофеля и наваристых супов, часто заправленных сметаной, а также холодных супов, освежающих в жаркие летние периоды. Географическое положение и погодные условия Беларуси обусловили широкое использование таких продуктов, как лесные грибы и ягоды, зелень, яблоки, груши, речная рыба и крабы, молочные продукты.
В белорусских семьях до сих пор традиционно принято готовить маринованные грибы и овощи по домашним рецептам. Способы приготовления, характерные для старинной традиционной белорусской кухни, — тушение и варка.
Boiled potatoes — Отварной картофель
Soup dressed with sour cream — Суп, заправленный сметаной
Watch and listen as the bear cook talks about the eating habits of Belarusians!
Смотри и слушай как мишка-поваренок рассказывает о привычках белорусов в питании!